Чому на одних полях культури так і буяють, а на інших – ледь ростуть?
Хтось щороку збирає щедрі врожаї, а хтось лиш підраховує збитки? Чи справа лише в якості ґрунтів та погодних умовах?
Звичайно, що ні! Кожен аграрій знає, що одним із ключових чинників ефективності в сільському господарстві є ТЕХНОЛОГІЇ.
Вони постійно оновлюються, розвиваються, вдосконалюються.
І не останню роль тут відіграє обмін досвідом між ключовими гравцями ринку, що мають багаторічні напрацювання в цьому напрямі.
Своїм досвідом щодо технологій вирощування с/г культур вкотре поділилася з агровиробниками АСТАРТА.
В рамках бізнес-форуму з рослинництва UKRAINIAN CROPS FORUM 2022, що відбувся 8 лютого в Києві, Віктория Олійник, агрохімік-ґрунтознавець, розповіла про заходи, які дозволяють підвищити ефективність агротехнологій агропромхолдингу «Астарта-Київ».
Ось ТОП-5 тез від нашої експертки:
- Власні ІТ-системи. Система моніторингу посівів AgriChain Scout від IT-компанії АСТАРТИ AgriChain дозволяє моніторити, аналізувати, зберігати інформацію про стан посівів та оперативно реагувати на виклики протягом сезону.
- Агрохімічне обстеження ґрунтів. Жодна система живлення не може бути ефективною, якщо вона не базується на результатах аналізу ґрунтів. Маючи власну ґрунтову лабораторію, ми розраховуємо оптимальні норми добрив, визначаємо потребу в меліорації, дбаючи при цьому про збереження родючості ґрунтів.
- Кожен агровиробник повинен користуватися перевагами, які диктують йому умови господарювання. Однією зі стратегічних культур АСТАРТИ є цукровий буряк, тож ми в своєму розпорядженні маємо дефекат (продукт від переробки буряку), який вносимо в ґрунт з метою меліорації. Також активно використовуємо органічні добрива, які є неодмінною складовою для підвищення ефективності виробництва.
- Індивідуальний підхід до кожного поля. Маючи накопичені дані про врожайність культур, показники родючості ґрунту, рельєф, кліматичні умови, NDVI індекси та ін., спеціалісти с/г департаменту розробили унікальну для компанії шкалу, яка характеризує потенціал кожного поля. Це дозволить підходити індивідуально не лише до агрофірми чи масиву, а й окремо до поля.
- Виробничі досліди. Умови вирощування культур в Україні дуже різняться: маючи в обробітку 220 тис га, потрібно чітко розуміти, в якому регіоні яка технологічна операція, діюча речовина, сорт/гібрид найефективніші. Без багаторічних випробувань є ризик допустити помилку при виборі складових технології.